Koronavirüs Psikolojisi
Merhaba sevgili kardesler,
Saniyorum artik hepimiz coronavirus’un biyolojik nedenleri ve nasil korunacagimiz hakkinda fazlasiyla bilgiye sahibiz, bunlari tekrar etmeyeceğim. Belki artik biraz olayin psikolojik ve toplumsal kaos yonuyle ilgilenirsek hem kendimiz hem de Kilise ailemiz ve icinde yasadigimiz toplumun gereksiz bir kaosa suruklenmesinin onune gecebiliriz.
Davranis Bilimlerinde Optimum Denge Modeli’nin kaos durumlarinda surecin nasil isledigi ile ilgili bir akisi vardir ve saniyorum ki gundem gercekten bu yonde ilerliyor. Lutfen madde madde bu adimlari okuyarak biz kisisel olarak bu yolculugun neresindeyiz ve nerede durmamiz gerekiyor bunu sorgulayalim. Unutmayalim ki bizim durusumuz sadece bizim dengemizi degil iletisime gectigimiz herkesin dengesini etkiliyor. Yani konustuklarimiz, yazdiklarimiz, ilettiklerimiz ya huzur veren bir denge olusturacak ya da hepimizi kaosa surukleyen bir gidise firsat verecek.
1-Şok aşaması: Bu aşamada panik havasi hakimdir ve grup davranışları senkronize olma eğilimindedir, bu yüzden panik yapan birileri varsa diğerlerini de paniğe sürükler. Bu kisi siz olmayin…
2-Sorgulama Aşaması: Insan beyni yasadigi durumu anlamlandirmak ister ve bunun icin “neden ben” sorusunu sormaya baslar.Yasadigimiz duruma cavap verebilmenin en kestirme yoludur bu. Bu aşamayi olabildigince objektif gerçeklikle doldurulmaya calisalim. Bu bize yonelik bir hastalik degil global bir salgin.
3-Suçlama aşaması: Yasadigimiz negative duygulari yonlendirecek bir hedef arariz. Korkuyu ofke takip eder vey a kendimizi ya da baskalarini suclamaya baslariz. Bu yuzden okudugumuz komplo teorilerine dikkat edelim. Uzun surmesi ve yeterli cogunluk olmasi halinde bu asama siddetle son bulur.
4-Bastırma aşaması: Bastirma da en az suclama kadar tehlikelidir cunku yasadigimiz sorunla yuzlesemez ve cozum de bulamayiz. Sorun daha da buyumeye baslar ver ciddi sonuclar verir. Abartmayin diyerek gormezden gelmek yeterli onlemleri almamak Iran ya da Italya ornegine tasiyabilir bizi de.
5-Kabullenme Aşaması: Bu aşamada gerçekle yüzleşiriz. Ya başka çaremiz kalmadığı için ya da gerçekçi olduğumuz için.
Kabullenme asamasina gelmekte zorlananlar “Abartmayin” diyenler ya da “Abartanlar” dir cunku her iki grubun tehdit algisi da objektif degildir. Abartanlar ve abartmayanlar arasinda kalmak yorucu olabilir. Her ikisini de fazla ciddiye almayip objektif verilerle degerlendirme yapmaya calisin.
Özetle:
-Korkularimiz normal ama panige kapilmayalim
-Duygularımizdan cok aklimizla ve Tanri gercekligiyle hareket edelim
-Küçümsemeyin de abartmayın da
-Tedavi bulunana kadar risk grubundakileri ekstra kollayın…
-Yasanacak herseyi hep birlikte asacagimizi ama herkesin ayni asamada olamayacagini da unutmayalim.
Tanri’nin cocuklari oldugumuz gercegiyle yasayip birbirimizi kaosa suruklemeden cesaret verip, bilgece konusalim. Bu dunya’ya sifa verenlerden olalim.
“Dusunmeden soylenen sozler kilic gibi keser,
Bilgelerin diliyse sifa verir.” Suleyman’in Ozdeyisleri 12:18